Tips mudah menambah susu Ibu
Assalamualaikum..

cikgu biasa  sangat dengar ibu-ibu yang mengeluh 'susu kurang, susu takde,anak merengek sebab tak kenyang'..dan terus tukar kepada susu formula..

Kalau ibu2 memahami betapa 'mahalnya' khasiat susu ibu..mesti mommies akan berusaha bersungguh2 utk mematikan bayi kesayangan mendapat susu ibu..sekurang2nya dalam tempoh 6 bulan.PRODUK UNTUK MENAMBAH SUSU IBU : PIL ASI, THE MILK STORY ( CHOCOLATE DRINK ) . LIKE US  & GET IT NOW FROM https://www.facebook.com/marissa.shoppe 

 Harini cikgu share tips yg simple2 utk membantu mommies mengekalkan niat nak menyusukan baby..

 Pengambilan Air
  • Haruslah diingat bahawa ibu menyusu mestilah kerap meminum air kosong supaya tidak mengalami dehidrasi atau kekurangan air dalam badan. Dehidrasi boleh membuatkan susu ibu menjadi kurang. Oleh itu, ibu menyusu haruslah meminum air masak (plain water) sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

Pemakanan seimbang

  • Pemakanan ibu menyusu haruslah seimbang seperti mana yang disarankan dalam piramid kesihatan. Lebihkan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan dalam diet seharian. Selain matlamat menyusukan bayi, para ibu haruslah menjaga kesihatan diri.
Psikologi
  • Susu saya cukup untuk bayi saya!
  • Dari sudut psikologi pula, digalakkan para ibu berfikiran positif dengan beranggapan bahawa susu ibu yang dihasilkan adalah mencukupi untuk bayi. Elakkan dari stress atau tekanan kerana ia akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu. Sentiasa tetapkan dalam minda yang mengatakan bahawa susu saya cukup untuk bayi saya. Insya-Allah, ibu akan berasa lebih tenang dan tidak tertekan, seterusnya dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu.
Kekerapan mengepam
  • Pengeluaran susu ibu adalah berdasarkan kepada konsep DEMAND VS SUPPLY.  Apabila anda semakin kerap menyusukan atau mengepam susu, otak mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu untuk bayi anda. Mengepamlah dengan konsisten tanpa menunggu payudara bengkak/breast penuh. Lebih kerap payudara dikosongkan, lebih banyak susu ibu yang akan terhasil. Sebaik-baiknya mengepamlah setiap 2 hingga 3 jam sekali terutamanya semasa bayi tiada bersama anda.
Doa
  • Amalkan zikir-zikir untuk menambah susu seperti Ya Maatin, selawat dan sebagainya. Sentiasalah berdoa supaya anda berjaya menyusukan anak anda sehingga berumur dua tahun terutamanya  setiap kali selepas solat.
Point-point di atas adalah antara cara menambah susu badan. Selain itu, jika mommies yang menyusu bayi berasa cepat letih, tiada tenaga, selalu stress dan tertekan,cikgu cadangkan mommies mengambil suplemen tambahan bagi menampung kekurangan nutrisi di dalam tubuh. Suplemen berfungsi untuk memastikan tubuh kita sihat, ada tenaga, tidak stress. Barula penyusuan dapat berlangsung dengan lancar.


Cadangan supplemen untuk Ibu Menyusu
Vitalea, B complex, Vitamin C / Chewable Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan ESP.

Sumber: sini

0 Comments